• OEZBEKISTAN: EEN PAREL OP DE GROTE ZIJDEROUTE   13 dagen

  BESTEMMING

  Oezbekistan, een parel op de Zijderoute, met haar oude geschiedenis, rijke tradities en prachtige landschappen is nog steeds onbekend voor de westerse reiziger. De natuur is van een enorme diversiteit: besneeuwde bergtoppen en hete woestijnen, grote rivieren en groene valleien. We zien de oude steden langs een ooit drukke karavaanroute, maken kennis met een hartelijke, gastvrije bewolking en met haar heerlijke authentieke keuken. Het is een reis door de tijd. Geen massatoerisme, maar toerisme voor de mens die het massatoerisme moe is...

  De hoofdstad Tasjkent is één van de grootste steden in Centraal Azië. Het is een stad met meer dan 2000 jaar geschiedenis net als andere historische steden in Oezbekistan. Het was een belangrijk knooppunt op de Zijderoute tussen China en Europa. Voor een groot deel opnieuw gebouwd na de aardbeving van 1966, heeft Tasjkent een uitstraling gekregen van een moderne megapolis met zuidelijke uitstraling en dynamisch leven. Na de hoofdstad maken we uitgebreid kennis met de mysterieuze steden langs de Zijderoute: Khiva, Buhara en Samarkand. Khiva is een klein stadje, dat gescheiden is van de rest van het land door de Kyzylkumy woestijn. Ooit de hoofdstad van de Choresm koninkrijk is het nu een middeleeuws fort binnen de oude stadsmuren, een soort openluchtmuseum.

  Bukhara is een ware parel van de Zijderoute met een middeleeuwse atmosfeer en veel architectonische en historische monumenten. Gedurende de eeuwen was het een islamitisch centrum van Centraal Azië waar beroemde theologen en wetenschappers en soefi’s woonden. Tegelijkertijd waren er grote christelijke en joodse gemeenschappen. De joodse synagoge blijft één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Bukhara. En dan nog Samarkand – een legendarische stad op de Zijderoute. Het is de hoofdstad van de overheersers en de romantische huisvesting voor dichters. Eén van de grote sterren van het culturele en historische erfgoed van de mensheid. Ooit was het de hoofdstad van het Amir Timur koninkrijk en een centrum van cultuur en onderwijs, dat meesters en ambachtslieden van de hele wereld verzamelde.

  REISPROGRAMMA

  Dag 1. Vlucht Amsterdam – Tasjkent

  Avondvlucht Amsterdam – Tasjkent. Na aankomst installeren we ons in het hotel om uit te rusten.

  Dag 2. Tasjkent: stad met twee duizend jaar geschiedenis

  De dag begint met een gezamenlijke warme brunch, onze eerste kennismaking met de Oezbeekse cuisine. Daarna krijgen we een uitgebreide rondrit door de hoofdstad o.l.v. onze lokale gids. We brengen een bezoek aan de middeleeuwse Kafar Shashi Mausoleum en Barak-khan Madrassah in het oude deel van de stad. We maken kennis met de meest spectaculaire gebouwen van de moderne Tasjkent – het Oliy Majlis complex, Paleis van Vriendschap en Abul Kosim Madrassah. Dat laatste is de huisvesting van de Oezbeekse Handwerk Vereniging waar we diverse ambachten kunnen zien en workshops kunnen bijwonen. Er is een mogelijkheid om een voorstelling over de Oezbeekse tradities bij te wonen. In de avond dineren we samen in een lokaal restaurant.

  Dag 3. Van Tasjkent naar Khiva

  De ochtend is naar keuze. U kunt zelfstandig de stad verkennen, de lokale markt of een museum bezoeken zoals het Museum van Schone kunsten. In de namiddag brengt onze bus ons naar de luchthaven om naar Urgench te vliegen. Daar aangekomen worden we naar Khiva gebracht. Na het installeren in het hotel dineren we samen in een lokaal restaurant.

  Dag 4. Khiva: middeleeuws openluchtmuseum

  Vandaag maken we uitgebreid kennis met Khiva die ooit de hoofdstad van de Choresm koninkrijk was, en nu een ware middeleeuws openluchtmuseum is geworden. We bezoeken het fort Ichan Kala, Muhammad Aminkhan Madrassah met haar minaret, Kunya Ark, Juma moskee met haar 218 houten pilaren, de Harem van  Khiva Khans, het mausoleum van de middeleeuwse worstelaar, dichter en patroon van Khiva Pakhlavan Makhmud. De middag is naar keuze. U kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het Islam Khodja complex, waarbij u de 45 meter hoge minaret kunt beklimmen voor het adembenemende uitzicht over Khiva tijdens de zonsondergang. We dineren samen in een lokaal restaurant.

  Dag 5. Op weg naar Bukhara

  In de ochtend vertrekken we van Khiva en rijden naar Bukhara. Onze weg ligt door de Kyzylkumy woestijn en de prachtige valleien van de Amudariay rivier. Bij aankomst in Bukhara installeren we ons in het hotel en dineren samen.

  Dag 6. Bukhara: een mystieke parel van de Zijderoute

  We beginnen de dag met de wandeling in de Oude Stad. Op onze route liggen de belangrijkste bezienswaardigheden: Ark fort, Bolo Hauz moskee, Ismail Samani mausoleum, Chashma Ayub, Kalyan minaret, Handel Domes met diverse ambachten en handwerken, tapijten en juwelen. U bent welkom om te lunchen bij de lokale familie in de Oude Stad. In de middag brengen we een bezoek aan de Maggoki Attori moskee, Lyabi Hauz plein, Kukeldash Madrassah, Nadir Divan Begi Madrassah. In de avond zijn we te gast bij de Nadir Divan Begi Madrassah waar we een muziek en dansvoorstelling bijwonen samen met een heerlijk diner.

  Dag 7.  Yurt Kamp: een bijzondere ervaring

  In de ochtend brengen we een bezoek aan het Zomerpaleis van de laatste Amir van Bukhara, ca. 20 km van Bukhara gelegen . Daarna rijden we verder richting Yangi-Kazgan waar we in een Yurt Kamp gaan overnachten. Het is een onvergetelijke ervaring als je Oezbekistan niet als een gewone toerist wilt verkennen, maar als een ontdekkingsreiziger. Na een rondleiding in de omgeving dineren we samen bij het kampvuur en een lokale zanger laat ons de traditionele Oezbeekse liederen horen. 

  Dag 8. Op weg naar Samarkand

  Na het ontbijt rijden we naar het Aydarkul meer waar we kunnen rondkijken, ontspannen, en zelfs vissen. Na de lunch daar vertrekken we verder richting Samarkand. Na aankomst maken we een eerste verkenning van de stad en dineren we samen in een lokaal restaurant.

  Dag 9. Samarkand: legende de Zijderoute

  We beginnen de verkenning van de legendarische stad met een bezoek aan de Madrassah op het Registan Plein. De workshops daar bieden een diversiteit van Oezbeekse handwerken aan, met tapijten en traditionele muziekinstrumenten in het bijzonder. De musici zullen u vertellen over de instrumenten en ze voor u bespelen. Daarna brengen we een bezoek aan Guri Amir, het mausoleum van Tamerlane. We nemen ook een kijkje in een moderne kunstgalerie. In de avond kunnen we een prachtige voorstelling bijwonen in de Sher Dor Madrassah tussen de muren, die roodkleurig worden tijdens de zonsondergang.

  Dag 10.  Samarkand: verdere verkenning

  In de ochtend gaan we verder kennis maken met bijzonderheden van Samarkand: Observatory van Ulugbek, Afrosiab Museum, Bibi Khanum moskee, Shahi Zindah. Daarna bezoeken we de lokale bazaar. De middag is naar keuze. In de avond dineren we samen.

  Dag 11.  Op weg naar Tasjkent

  We verlaten Samarkand om weer terug naar Tasjkent te rijden. Onderweg lunchen we samen en komen in de middag in de hoofdstad aan. In de avond is er een mogelijkheid om een opera/ballet voorstelling bij te wonen in het Opera en Ballet Theater.

  Dag 12. Dagtocht naar de bergen: natuurdiversiteit van Oezbekistan

  Na het ontbijt rijden we richting de bergen waar we wat resorts en waterreservoirs bekijken en een mooie natuurwandeling maken. In de middag heeft u de vrije tijd naar keuze in Tasjkent. In de avond gaan we samen aan tafel voor het afscheidsdiner.

  Dag 13. Vlucht Tasjkent – Amsterdam

  Onze bus brengt ons in de vroege ochtend naar de luchthaven. We vliegen terug naar Amsterdam.

 • VERTREKDATA

  Rondreis Oezbekistan

  13 dagen

  21 oktober t/m 2 november 2021 kleurrijke nazomer-reis

  PRIJS

  € 2.190,- per persoon.

  Toeslag éénpersoonskamer € 240,-.

  INFO

  Inbegrepen:

  ✓ retourvlucht Amsterdam – Tasjkent met overstap

  ✓ 11 overnachtingen in centraal gelegen 3*/4* hotels: Tasjkent (4), Khiva (2), Buchara (2), Samarkand (3)
  ✓ 1 overnachting in een jurtenkamp
  ✓ verblijf op basis van logies en ontbijt, gezamenlijke maaltijden worden geregeld ter plekke
  ✓ binnenlandse vlucht Tasjkent – Urgench
  ✓ programma zoals omschreven inclusief vervoer en entree
  ✓ deskundige Nederlandstalige reisbegeleiding én Nederlandstalige of Engelstalige gids

  Niet inbegrepen:

  ✓ overige maaltijden en drankjes, eventuele fooien

  ✓ bijdrage Garantiefonds GGTO € 7,50 - p.p.

  ✓ eventuele verzekeringen

  Minimum aantal deelnemers: 8, maximum aantal deelnemers: 16

  Mocht het minimum aantal personen niet gehaald worden, kan de reis toch plaatsvinden door verhoging van de reissom (afhankelijk aan het aantal met max. € 100, -).

  Extra: tijdens de reis is het mogelijk om diverse muziekvoorstellingen (opera/ballet/kamermuziek/orgel/jazz etc.) bij te wonen. De dDefinitieve concertagenda wordt nader bekend gemaakt aan de deelnemers en toegangskaarten kunnen worden geregeld.

  ✓ Tasjkent: stad met tweeduizend jaar geschiedenis
  ✓ Khiva: openluchtmuseum op de Unesco Werelderfgoedlijst
  ✓ Buchara: het religieuze centrum van Oezbekistan
  ✓ Samarkand: hoofdstad van Tamerlane Imperium, juweel van de zijderoute
  ✓ Yangi-Kazgan: overnachten in een yurtenkamp in een traditioneel Oezbeeks dorp
  ✓ Natuur: vissen aan het meer, wandelen in de bergen
  ✓ Muziek: wereldklassiekers en volkskunst
  ✓ Oezbeekse bazaar: rijkdom van ambachten en kleuren
  ✓ Deskundige begeleiding: architect Julia Ergaeva en lokale gids

 •  

 • Heeft u interesse in deze reis? Wilt u deze reis boeken of heeft u andere vragen?  U kunt ons mailen of bellen.
  Wij nemen dan z.s.m. contact met u op!

  e-mail  : info@artnouveautravel.nl
  mobiel : 06-27483700

  JA, IK WIL MEER INFORMATIE OVER DEZE REIS