ARMENIE

ARMENIE

ARMENIE 

ARMENIE

LENTE IN ARMENIË: NAAR DE ARK VAN NOAH

Rondreis 10 dagen

 • 23 april t/m 2 mei 2019
  • Duizenden jaren oude cultuur en turbulente geschiedenis
  • Kloosters en kathedralen te midden van magnifieke Kaukasus
  • Muziek: van volksliederen en dansen tot Nationale Opera en jazz
  • Gastvrijheid en heerlijk eten: kookworkshop op bezoek bij lokale familie
  • Afwisseling: van culturele hoogtepunten naar mooie natuurwandelingen
  • Deskundige begeleiding: Nederlandstalige reisleider én lokale meereizende gids

BESTEMMING

Armenië - het land gelegen tussen Oost en West dat voor meer dan 80 procent bedekt is door bergen, het machtige Kaukasus gebergte. Het is 's werelds eerste land dat het christendom heeft aangenomen als staatsgodsdienst. Christelijke monumenten, kerken en kloosters zijn duidelijk het meest onderscheidende kenmerk van het Armeense landschap, in magische harmonie met elkaar. Armenië behoort tot één van de oudste civilisaties op aarde, een leeftijdgenoot van Assyrië en Babylon. Een reiziger die geïnteresseerd is in het verkennen van verschillende culturen, geschiedenis en kunst, móet dit kleine land bezoeken.

De Armeniërs beschouwen zichzelf als directe afstammelingen van Noah. Volgens de Bijbel kwam de Ark van Noah op "de bergen van Ararat" uit te rusten na de zondvloed. Ararat, inmiddels gelegen in Turkije, was een heilige berg voor de volkeren van deze oude wereld. Matenadaran is ook een trots van de Armeniërs - dit is één van de rijkste boekenarchieven ter wereld.

 

REISPROGRAMMA

Dag 1     Vlucht Amsterdam – Jerevan

Avondvlucht Amsterdam – Jerevan. Na aankomst in de nacht installeren we ons in het hotel om uit te rusten.

Dag 2     Jerevan: gemoedelijke stad met rijk verleden

De dag begint met een gezamenlijke brunch. Daarna krijgen we een uitgebreide rondrit door de hoofdstad o.l.v. onze lokale gids. We staan stil bij het Genocide Monument en lopen op het enorme Plein van de Republiek en komen bij de Nationale Opera. Aansluitend aan de rondleiding brengen we een bezoek aan één van de twee interessante musea: Museum van Geschiedenis van Armenië, of Sergej Paradzjanov Museum van de bekende Armeense filmmaker. De rest van de middag is naar keuze. Jerevan is een warme stad met een gemoedelijke en gastvrije sfeer. Zelf de stad verkennen, flaneren langs de boulevards, of op één van de vele terrasjes zitten is plezierig en ontspannend.

Dag 3     Geghard: uitgehakt in de rots       

Vandaag bezoeken we een uniek, uit de rotsen gehakte Geghard Kloostercomplex. Daarna rijden we naar Garni - de enige heidense kerk in Armenië, en maken in de buurt een spectaculaire wandeling (ca.1 uur) naar de “Symfonie van Steen”:  een unieke basaltsteenformatie. We lunchen bij een lokale familie die voor ons traditioneel Armeens brood lavasj bakt. Bij teugkomst in Jerevan optioneel bezoek aan de Armeense Brandyfabriek met brandy-proeverij. In de avond is een mogelijkheid om een muziekvoorstelling bij te wonen, denk aan opera/ballet/concert etc. We informeren u tijdig over het muziekaanbod.

Dag 4     Armeense Kerk: waar is de Ark van Noah?

In de ochtend brengen we een bezoek aan de de Etchmiadzin - het spirituele centrum van de Armeense Apostolische Kerk. In het museum van de Moederkathedraal vindt u het fragment van de Ark van Noah en andere bijzondere relicten. Onderweg bekijken we een bijzonder archeologisch monument: de ruïnes van de Zwartnots Kathedraal. We krijgen een kookworkshop voor bereiding van traditioneel Armeens tolma, met aansluitend een gezamenlijke lunch. Bij terugkomst in Jerevan optioneel bezoek aan kleurrijke markt met Armeense specialiteiten.

Dag 5     Vertrek zuidwaarts: Ararat en haar verhaal 

Vandaag vertrekken we van Jerevan zuidwaarts. Onderweg bezoeken we Khor Virap: het bedevaartsoord van Armenië met panoramisch uitzicht op de Ararat berg, die net over de Turkse grens ligt.. Na de gezamenlijke warme lunch rijden we verder en brengen bezoek aan het Noravank Klooster tussen de magnifieke rooskleurige rotsen. In de namiddag komen we aan in ons hotel in Goris. Gezamenlijk diner in het hotel.

Dag 6     Tatev: het klooster boven de kloof

Vanuit Goris maken we een dagtocht naar Tatev: het middeleeuwse wetenschappelijke centrum op de rand van een rivierkloof, te bereiken met de kabelbaan (11 km lang). We maken picknick op het terrein van het klooster. Vervolgens rijden we verder voor de natuurwandeling in het spectaculaire grotten dorpje Khndzoresk. In de avond komen we terug in ons hotel in Goris en hebben daar een gezamenlijk diner.

Dag 7      Vertrek noordwaarts: via het bergmeer naar het Nationale Park

We vertrekken naar het groene Noorden van Armenië. Onderweg brengen we bezoek aan Selim Caravanserai dat ook een deel van de Zijderoute uitmaakte. Na de lichte lunch onderweg stoppen we bij Noraduz met de unieke verzameling van unieke gedenktekens die alleen in Armenië te vinden zijn - kachkars. Verder ligt onze route langs het Sevan meer dat op ca.2000 meter hoogte tussen de bergen ligt. We stoppen op het Sevan Schiereiland en rusten uit aan het meer met kristalhelder water en schitterende uitzichten over de bergen. In de avond bereiken we het Dilijan Nationale Park  om te logeren in het kuurorde Dilijan. Gezamenlijk diner in het hotel.

Dag 8      Haghpat en Sanahin: middeleeuwse centra van religie en wetenschap

In de buurt van Dilijan maken we een natuurwandeling en bezoeken twee mooiste Armeense kloosters: Haghpat en Sanahin die in de 10e eeuw belangrijke centra waren van religie, cultuur en wetenschap. We hebben een lichet lunch onderweg en arriveren in de namiddag in het dorpje Hagpat en installeren daar in het hotel. Er is genoeg tijd om het dorpje te verkennen en in het hotel gezamenlijk te dineren.

Dag 9     Terug naar Jerevan: op bezoek bij lokale Nomaden

Vandaag rijden we weer terug naar de hoofdstad Jerevan. We rijden langs de Aragats berg en het stadje Spitak, en stoppen in een dorpje van Jezidi’s – Nomaden van Armenië. Na de lunch met een heerlijk broodje uit de lokale bakkerij rijden we verder en komen in de middag in Jerevan. In de avond is er een gezamenlijk afscheidsdiner een traditioneel Armeens restaurant.

Dag 10   Vlucht Jerevan – Amsterdam

In de vroege ochtend worden we naar de luchthaven gebracht. We vliegen terug naar Amsterdam.

 

REISDATA

 • 23 april t/m 2 mei 2019

PRIJS

 • € 1690,-
 • Toeslag eenpersoonskamer: € 200,-


Inbegrepen:

 • Retourvlucht Amsterdam – Jerevan met overstap in Wenen of Warschau  (incl. toeslagen en ruimbagage)
 • 9 overnachtingen in centraal gelegen hotels in Jerevan (5), Dilijan (2), Goris (2)
 • halfpansion (8 ontbijten, 9 warme lunches/diners in bijzondere plekken) m.u.v. dag 10
 • al in het programma opgenomen musea entrees
 • in programma opgenomen kookworkshops
 • algemene begeleiding: Nederlandstalige reisleider
 • inhoudelijke begeleiding: lokale Engelstalige gids
 • vervoer met luxe minibus
 • dagelijks fles water

Niet inbegrepen:

 • verzekeringen
 • muziekvoorstellingen
 • bezoek aan de Armeense Brandyfabriek € 10, -
 • bijdrage Garantiefonds GGTO € 15, -

Minimum aantal deelnemers: 10, maximum aantal deelnemers: 16
Mocht het minimum aantal personen niet gehaald worden, kan de reis toch plaatsvinden door verhoging van de reissom (afhankelijk aan het aantal met max. € 100,-).

Extra: tijdens de reis is het mogelijk om diverse muziekvoorstellingen (opera/ballet/kamermuziek/orgel/jazz etc.) bij te wonen. De definitieve concertagenda wordt nader bekend gemaakt aan de deelnemers en toegangskaarten kunnen worden geregeld.

BOEK NU

ARMENIEARMENIE

 

ARMENIEARMENIEARMENIEARMENIEARMENIEARMENIE