• ARMENIË EN GEORGIË: HARTELIJKE KAUKASUS (gegarandeerd vertrek, nog een paar plekken vrij)

  Hoe komt het dat Armenië en Georgië die zoveel te bieden hebben, nog niet zijn overspoeld door massatoerisme? Misschien komt het over een paar jaar wel. Maar nu nog niet! Daarom vinden we het geweldig om je nu kennis te laten maken met prachtige oude culturen en natuurwonderen. Deze reis is beslist geen outdoor travel, maar een afwisselend samengesteld programma voor mensen met belangstelling voor cultuur, natuur en onbekende Europese volkeren. Deze zijn nog zo verbijsterend authentiek en toch zo verrassend dichtbij.

  ARMENIË - het land tussen Oost en West gelegen, dat voor meer dan 80 procent bedekt is door bergen, het machtige Kaukasus gebergte. Het is 's werelds eerste land dat het christendom heeft aangenomen als staatsgodsdienst. Armenië behoort tot één van de oudste civilisaties op aarde, een leeftijdgenoot van Assyrië en Babylon. De Armeniërs beschouwen zichzelf als directe afstammelingen van Noah. Bezoeken aan de oudste Christelijke bouwwerken horen bij het verkennen van Armenië, evenals bergen, kloven, bossen en meren.

  GEORGIË combineert prachtige bergen en valleien, halfwoestijn, en de Zwarte Zee . Je kunt reizen van de mysterieuze bergprovincies naar het land van wijn en poëzie. Wijn is een onlosmakelijk onderdeel van de Georgische cultuur en het dagelijks leven. Georgië is één van de oudste wijn producerende landen ter wereld. En natuurlijk zijn Georgiërs terecht trots op hun verrukkelijke keuken. Traditionele gerechten zijn vers en vol van kruiden en specerijen die hen een onvergetelijke smaak geven.  Iedere reisdag krijgen we een warme maaltijd aangeboden, in de middag of in de avond, afhankelijk van onze route en activiteiten. In Armenië en Georgië zijn alle maaltijden immers warm. Armeniërs bakken voor ons traditioneel lavasj en een Georgische wijnboer vertelt zijn verhaal en laat zijn productie proeven.

  REISPROGRAMMA

  Dag 1     Vlucht Amsterdam – Jerevan

  Avondvlucht Amsterdam – Jerevan. Na aankomst in de nacht installeren  we ons in het hotel om uit te rusten.

  Dag 2     Jerevan en Etchmiadzin: van de hoofdstad naar het spirituele centrum

  De dag begint met een gezamenlijke brunch. Daarna maken we kennis met de hoofdstad o.l.v. onze lokale gids. We staan stil bij het Genocide Monument en lopen op het enorme Plein van de Republiek en komen bij de Nationale Opera. Aansluitend aan de rondleiding brengen we een bezoek aan één van de twee interessante musea: Museum van Geschiedenis van Armenië, of Sergej Paradzjanov Museum van de bekende Armeense filmmaker. Na de lunch rijden we naar de Etchmiadzin - het spirituele centrum van de Armeense Apostolische Kerk. In het museum van de Moederkathedraal vindt u het fragment van de Ark van Noah en andere bijzondere relicten. Onderweg bekijken we een bijzonder archeologisch monument: de ruïnes van de Zwartnots Kathedraal.

  Dag 3     Geghard: uitgehakt in de rots       

  Vandaag bezoeken we een uniek, uit de rotsen gehakte Geghard Kloostercomplex. Daarna rijden we naar Garni - de enige heidense kerk in Armenië, en maken in de buurt een spectaculaire wandeling (ca.1 uur) naar de “Symfonie van Steen”:  een unieke basaltsteenformatie. We lunchen bij een lokale familie die voor ons traditioneel Armeens brood lavasj bakt. Bij teugkomst in Jerevan optioneel bezoek aan de Armeense Brandyfabriek met brandy-proeverij. In de avond is een mogelijkheid om een muziekvoorstelling bij te wonen, denk aan opera/ballet/concert etc. We informeren u tijdig over het muziekaanbod.

  Dag 4     Ararat: symbool van Armenië  met droevige geschiedenis

  Vandaag vertrekken we van Jerevan om het binnenland te verkennen. Eerst bezoeken we Khor Virap: het bedevaartsoord van Armenië met panoramisch uitzicht op de Ararat berg, die net over de Turkse grens ligt.. Daarna brengen we bezoek aan het Noravank Klooster tussen de magnifieke rooskleurige rotsen. Na de gezamenlijke warme lunch vervolgen onze tocht noordwaarts en rijden door de Selimpas en de Karavanserai die ooit een deel van de Zuiderroute uitmaakte richting het bergmeer Sevan. We stoppen op het Sevan Schiereiland en rusten uit aan het meer met kristalhelder water en schitterende uitzichten over de bergen. In de avond bereiken we het Dilijan Nationale Park  om te logeren in het kuurorde Dilijan. Gezamenlijk diner in het hotel.

  Dag 5     Dilijan Nationaal Park: natuur en Armeense ambachten

  We verkennen het knusse stadje Dilijan e maken een natuurwandeling in het Nationale Park. Tijdens de wandeling nemen we kijkje in het Haghartsin klooster dat pittoresk in het bos is gelegen. Vervolgens rijden we verder noordwaarts en overnachten in het dorpje Hagpat. Gezamenlijk diner in het hotel.

  Dag 6     Op weg naar Georgië: via het groene Noorden naar Tbilisi

  In de ochtend bezoeken we één van de meest indrukwekkende Armeense kloosters Haghpat dat in de 10e eeuw belangrijke centra waren van religie, cultuur en wetenschap. Vervolgens rijden we richting Georgische grens en bekijken onderweg 13e-eeuwse fresco’s in de kerk van Akhtala.  Na de grensovergang bereiken we in een anderhalf uur rijden de Hoofdstad van Georgië Tbilisi. We logeren hier drie nachten. De reisleiding adviseert over de leuke eetgelegenheden in de buurt van ons hotel.

  Dag 7   Tbilisi: gemoedelijke hoofdstad met vele gezichten

  We beginnen de dag met verkenning van de Georgische hoofdstad vanaf de Narikala Fortress. Daarna maken we kennis met Tbilisi en bezoeken het Beeld van Moeder Georgië, Metekhi Kerk, Synagoge, Sulpher Badhuizen en lopen door pittoreske straten  van de Oude Stad. Na de gezamenlijke lunch is er een vrije tijd naar keuze. De reisleiding geeft suggesties. In de avond is er een mogelijkheid om een muziekvoorstelling te bezoeken. Wij zoeken het uit voor u en zorgen voor de kaartjes.

  Dag 8      Kazbegi: letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van Georgië

  Deze dag is geheel gewijd aan het hoge Kaukasus, dat Georgië zo bijzonder maakt. We verkennen één van de mooiste delen daarvan - de berg Kazbegi. Onderweg naartoe stoppen we nog bij het in UNESCO lijst opgenomen Ananuri Fort. Bij aankomst bij Kazbegi ruilen we ons busje voor een jeep en maken spectaculaire 4WD.  Rijdend en wandelend verkennen we de pracht van de Georgische natuur tussen de kracht en de stille poëzie van de bergen. In de avond dineren en overnachten we in het dorp Kazbezi.

  Dag 9     Borjomi: natuur, historie en mineraalwater

  Vandaag verlaten we Kazbegi en rijden richting het Georgische kuurorde Borjomi, bekend door de spectaculaire natuur en mineraalwaterbronnen. We rijden langs Gori, het geboorteplek van Josef Stalin. We stoppen er voor een bezoek van zijn beruchte museum. Vervolgens maken we een wandeling door de grottenstadje Uplestsikle. In de namiddag arriveren we in Borjomi.  We verkennen we het historische centrum met waterbronnen, proeven het mineraalwater en sluiten de dag met een gezamenlijk diner.

  Dag 10   Mtskheta: spiritueel centrum van Georgië

  Vanuit Borjomi vertrekken we weer richting Tbilisi en maken onderweg kennis met Mtskheta, ooit de eerste hoofdstad van Georgië. Daar We bezoeken de 11e-eeuwse Svetitskhoveli Moeder Kathedraal en de 6-eeuwse Jvari Klooster, allebei UNESCO sites.  We maken een wandeling door het stadje en nemen de tijd voor lokale producten en ambachten. Na de gezamenlijke lunch rijden we verder naar Tbilisi. De avond in de hoofdstad in vrij voor de stadsverkenning, een leuk terrasje of een muziekvoorstelling. We zoeken concerten voor u uit en zorgen voor de kaarten.

   Dag 11   Kakheti: “Town of Lovers” en legendarische wijnen

  Vanuit Tbilisi maken en een dagtocht naar de provincie Kakheti, bekend door haar uitstellende wijnen die we uiteraard ook gaan proeven. We bezoeken eerst het stadje Signaki, ook de “Touwn of Lovers” genoemd. Daar krijgt u wat vrije tijd om te lunchen en van de zon te genieten op één van de gezellige terrassen. Georgiërs zijn mensen die graag buiten zitten en praatje me je maken. Wanneer het bij ons in oktober waait en regent, genieten ze nog volop van de zon en zachte warmte. Daarna verkennen we Kakheti verder en gaan bij een lokaal wijnfabriekje Georgische wijnen proeven (optioneel). Vervolgens rijden we naar de Bodby Klooster met de graaf van St. Nino, de apostel van Georgië. Mede dankzij haar is Georgië één van de oudste orthodoxe landen ter wereld geworden. In de avond komen we terug in Tbilisi en sluiten onze reis aan met een afscheidsdiner met Georgische muziek. Georgiërs zijn bekend door hun bijzondere warmhartelijkheid, gastvrijheid en liefde voor tafelen en dat gaan we ook zeker ervaren!

  Dag 12   Vlucht Tbilisi– Amsterdam

  In de vroege ochtend worden we naar de luchthaven gebracht. We vliegen naar Amsterdam met overstap.

 • Rondreis 12 dagen

  9 oktober t/m 20 oktober 2019   gegarandeerd vertrek, nog een paar plekken vrij

  Prijs

  € 1990,-

  Toeslag eenpersoonskamer: € 210,-

  Inbegrepen:

  ✓ Vluchten Amsterdam – Jerevan en Tbilisi - Amsterdam met overstap (incl. toeslagen en ruimbagage)
  ✓ 11 overnachtingen in centraal gelegen hotels in Jerevan, Dilijan, Hagpat, Tbilisi, Borjomi, Kazbegi
  ✓ halfpension (11 ontbijten, 6 warme lunches, 7 diners in bijzondere plekken) m.u.v. dag 12
  ✓ al in het programma opgenomen musea entrees
  ✓ in programma opgenomen kookworkshops
  ✓ algemene begeleiding: Nederlandstalige reisleider
  ✓ inhoudelijke begeleiding: lokale Engelstalige gids
  ✓ vervoer met luxe minibus
  ✓ dagelijks fles water

  Niet inbegrepen:

  ✓ evt. verzekeringen
  ✓ evt. muziekvoorstellingen
  ✓ overige maaltijden en drankjes
  ✓ bezoek aan de Armeense Brandyfabriek € 10, -
  ✓ wijnproeverij in Georgië € 7, -
  ✓ bijdrage Garantiefonds GGTO € 15, - per boeking

  Minimum aantal deelnemers: 10, maximum aantal deelnemers: 16
  Mocht het minimum aantal personen niet gehaald worden, kan de reis toch plaatsvinden door verhoging van de reissom (afhankelijk aan het aantal met max. € 100,-).

  Extra: tijdens de reis is het mogelijk om diverse muziekvoorstellingen (opera/ballet/kamermuziek/orgel/jazz etc.) bij te wonen. De definitieve concertagenda wordt nader bekend gemaakt aan de deelnemers en toegangskaarten kunnen worden geregeld.

 • Heeft u interesse in een reis, heeft u vragen of wilt u geïnformeerd worden over wat wij doen en organiseren, neem
  dan contact met ons op.