Baltische Landen
Baltische Landen, Tallinn
Baltische Landen, Riga

ESTLAND, LETLAND, LITOUWEN 13 dagen

Het Balticum in één zin: ingewikkelde geschiedenis, prachtige hoofdsteden, muzikale rijkdom, culturele tradities en ongerepte natuur.

VILNIUS, de hoofdstad van Litouwen is een combinatie van de rijke historie van het Litouws-Poolse imperium, juwelen van Oost-Europese barok, en de gemoedelijke sfeer die je laat denken aan een Zuid-Europese stad. Eén van de hoogtepunten van deze reis is een verblijf op het Litouwse schiereiland KOERSE SCHOORWAL. Dit is een uniek natuurreservaat met dennenbossen en hoge duinen, zee en lagune, kleurrijke vissersdorpen en het museum van Tomas Mann, en vooral een ontspannen atmosfeer.

Het stadshart van RIGA ademt naar het rijke verleden van een machtige Hanzestad met smalle straatjes, slanke kerktorens en ruime pleinen. De pracht en praal van honderden Jugendstilgebouwen, de grandeur van imposante stadsparken en kanalen, maakt Riga één van de meest charmante steden van Europa. Buiten de stad bezoeken we het Rundale paleis van Rastrelli en maken we kennis met Jugendstil in hout in de kustplaats Jurmala. We wandelen door het Gauja Nationale Park met de bijnaam Lets Zwitserland en bezoeken middeleeuwse kastelen van de bisschop en kruisridders.

Schitterend oud TALLINN is een middeleeuws labyrint aan de Oostzeekust. Het is alsof het net uit een sprookje van Andersen of een schilderij van Anton Piek is gesprongen. In Estland maken we mooie natuurwandelingen door bossen en moerassen van het Lahemaa Nationale Park, bezoeken we een historisch landgoed, vissersdorpjes, en wandelen we langs een wilde kustlijn.

REISPROGRAMMA BALTISCHE LANDEN

Dag 1 Vlucht Amsterdam – Vilnius

We vliegen vanuit Schiphol en starten onze reis in LITOUWEN. Vilnius is een gastvrije stad met een warme ontspannen sfeer die mediterraan aanvoelt. Bij aankomst worden we met ons busje naar het hotel gebracht. Na onze installatie in het hotel maken we een eerste verkenning van de stad. Naar wens hebben we aansluitend een gezamenlijk kennismakingsdiner in een restaurant met een Litouwse nationale cuisine.

Dag 2 Vilnius: juwelen van Oost-Europese barok

De dag begint met een wandeling in de Oude stad. De hoofdstad van Litouwen is een combinatie van de rijke historie van het Litouws-Poolse imperium, juwelen van Oost-Europese barok en de gemoedelijke sfeer die je laat denken aan Rome of Praag. We staan stil bij de heilige Poort van Dageraad en we bekijken de pompeuze Kathedraal en de Universiteit Alma Mater Vilnesis. Ook brengen we een bezoek aan de gotieke St. Anna Kerk. We lopen door de voormalige Joodse Wijk die een tragische geschiedenis kent. Aansluitend de wandeling kunnen we een bezoek brengen aan een barnsteengalerie, om kennis te maken met het “Litouws goud”. De middag is naar keuze. In de avond is een mogelijkheid om een muziekvoorstelling bij te wonen. Denk aan opera/ballet/concert etc. We informeren u tijdig over het muziekaanbod.

Dag 3 Trakai: van de hoofdstad naar het authentieke dorp te midden van meren

Vandaag gaan we voor een dagtocht naar Trakai dat op een afstand van ca. 30 km van Vilnius ligt. Wat in de middeleeuwen de hoofdstad van Litouwen was, is nu een sfeervol dorpje geworden, omringd door meren en bossen van het Trakai Nationaal Historisch Park. Daar vindt men ook een waterburcht, waarin nu een historisch museum is gelegen. We maken kennis met een bijzonder deel van de Litouwse volkerenkunde. In Trakai wonen de Karaimen – een volk met een oorsprong uit de Krim aan de Zwarte Zee, met een heel andere taal en cultuur dan de Litouwers. In de namiddag zijn we weer terug in Vilnius.

Dag 4 Op weg naar de zee

Vandaag nemen we afscheid van de Litouwse hoofdstad en vertrekken met onze bus richting Klaipeda – de zeehaven van het land. Onderweg bezoeken we Kaunas – de gezellige tweede stad van Litouwen tussen twee rivieren. In Klaipeda gaat onze bus met de veerpont die het vasteland van Litouwen verbindt met het schiereiland van de Koerse Schoorwal - onze reisbestemming voor de komende dagen.

Dag 5 Koerse Schoorwal: uniek stukje Litouwen - rust, natuur, cultureel erfgoed

In de ochtend gaat onze dagtocht door het mooiste natuurreservaat van Litouwen van start. We rijden door dennenbossen en wandelen door hoge duinen. Aan één kant van de landtong zien we de zee en aan de andere kant de lagune. We rijden bijna tot de streng bewaakte grens met Rusland die de landtong door twee snijdt. We bezoeken vissersdorpen, het huis van Thomas Mann en de Heksenberg. We proeven lokaal gevangen vis zoals paling of snoekbaars. In de avond komen we terug in ons hotel.

Dag 6 Vrije dag naar keuze

Deze dag valt precies in het midden van onze reis, en het is een goed moment om even helemaal vrij te zijn en de dag in te richten naar eigen zin. De reisleider adviseert u over de mogelijkheden in en rond de Koerse Schoorwal. Eén daarvan is een bezoek aan Klaipeda die met de voetgangersveerpont over de lagune te bereiken is. Verder is het mogelijk om een bezoek aan Palanga te brengen - het vakantieoord van Litouwen waarin de sfeer geheel wordt bepaald door de zee, het strand, de boulevard met vele terrasjes, en het barsteenmuseum te midden van een prachtig Engels park.

Dag 7 Op weg naar Letland

We verlaten de Koerse Schoorwal en vertrekken met onze bus richting LETLAND. Voordat we afscheid nemen van Litouwen, maken we een korte stop bij de Kruizenberg. Dit is een Litouws bedevaartsoord met vele tienduizenden kruizen. Op weg naar de Letse hoofdstad Riga bezoeken we het Rundale Paleis, dat door de beroemde Rastrelli is gebouwd, ook de architect van de Hermitage in Sint-Petersburg. Zo treffen we in Letland de sporen aan van de Russische tsaren en hun avonturen. In de avond komen we aan in Riga en gaan de stad verkennen. Er is een mogelijkheid om gezamenlijk te dineren of genieten van sfeervol “Riga by night” op één van de vele terrasjes die de Oude Stad rijk is.

Dag 8 Riga: Hanzeverleden én hoofdstad van Jugendstil

Vanochtend maken we uitgebreid kennis met het oude stadshart dat staat op de UNESCO ‘s Wereld Erfgoedlijst. We beginnen met een wandeling in de Oude Stad. Het stadshart ademt naar het rijke verleden van een machtige Hanzestad met smalle straatjes, slanke kerktorens en ruime pleinen. We staan op het Raadhuisplein en horen het dramatische verhaal van de Sint Peters Kerk en het Huis van de Zwaartehoofden, luisteren naar het orgel in de Dom Kathedraal, maken kennis me de Drie Broeders en de Zwarte Katten. Na de lunch gaan we een totaal ander Riga ontdekken: de stad van eind 19e- begin 20e eeuw, toen Riga het “Parijs van het Noorden” werd genoemd. De pracht en praal van Jugendstil en de grandeur van imposante stadsparken maken Riga één van de meest charmante steden van Europa. De wandeling sluiten we aan met het bezoek aan het Jugendstilmuseum. De rest van de middag is naar keuze. In de avond is een mogelijkheid om een muziekvoorstelling bij te wonen, denk aan opera/ballet/concert etc. We informeren u tijdig over het muziekaanbod.

Dag 9 Jurmala: “Jugendstil in hout” aan de zee

Vanochtend vertrekken we met een lokale trein naar Jurmala - het vakantieoord van Letland gelegen aan de Oostzee. Deze plek staat niet alleen bekend door de mooie natuur met kilometers doorlopende zandstranden, maar ook door haar “Jugendstil in hout”. Binnen een half uur bereiken we Jurmala, waar we langs de meest markante villa's van de Letse upperclass rijden. We maken ook een mooie wandeling, en vanzelfsprekend komen we aan bij de zee. De middag is naar keuze: een dagje zee in Jurmala, of terugkeren naar Riga.

Dag 10 Op weg naar Estland

We vertrekken in noordelijke richting op weg naar ESTLAND. Onderweg, nog in Letland, bezoeken we één van de landschappelijk mooiste regio’s van de Baltische Landen. Dat is het Gauja Nationaal Park, dat wel eens Lets Zwitserland wordt genoemd. Tijdens de wandeling bezoeken we twee middeleeuwse kastelen, van de bisschop en van de kruisridders, en horen we het Lets volksverhaal over de Turaidse Rose. Onderweg maken we een korte natuurwandeling door één van de mooie stille moerasgebieden, waar Estland rijk van is. In de avond arriveren we in Tallinn en doen een eerste verkenning van de stad.

Dag 11 Tallinn: middeleeuws labyrint aan de Oostzee

De dag begint met een wandeling door het schitterende Oude Tallinn – een middeleeuws labyrint van kromme straatjes en levendige pleinen, dat opgenomen is in UNESCO ’s Wereld Erfgoedlijst. We genieten van de prachtige uitzichten over de stad en de zee van diverse uitkijkpunten op de oude stadsmuur. We bezoeken Niguliste Kerk met een unieke middeleeuwse kunst verzameling, nemen een kijkje in de Russische Orthodoxe Alexander Nevsky Kathedraal, en lopen langs het Raadhuisplein en de 15e-eeuwse Apotheek. In de vrije tijd kunt u een bezoek brengen aan het fraaie Kadriorg Park dat gebouwd is door de Russische tsaar Peter de Grote, met twee musea: Museum van de Schone Kunsten en KUMU-museum voor moderne kunst in één van de meest indrukwekkende gebouwen van de stad. In de avond is er de mogelijkheid om een muziekvoorstelling bij te wonen, denk aan opera/ballet/concert etc. We informeren u tijdig over het muziekaanbod.

Dag 12 Lahemaa Nationaal Park: het Land van de Baaien

Vandaag verlaten we Tallinn even voor om een dagtocht naar het Lahemaa Nationaal Park, ook wel het Land van de Baaien genoemd, gelegen aan de Finse Golf. We maken een mooie natuurwandeling door het bos en het moeras, bezoeken een vissersdorpje met een prachtige wilde kustlijn en nemen een kijkje op het Palmse landgoed met een rustgevend landschapspark daaromheen. In de namiddag komen we terug in Tallinn. De laatste avond in de Baltische Landen kunnen we afsluiten met een gezamenlijk afscheidsdiner.

Dag 13 Vlucht Tallinn - Amsterdam

Terugvlucht naar Amsterdam in de ochtend.

JA, IK WIL MEER INFORMATIE OVER DEZE REIS

Rondreis 13 dagen, twee reisdata:

Baltic Midsummer Nights: 16 t/m 28 juni 2023

Baltic Song & Dance Celebration: 1 t/m 13 juli 2023

Reissom: €1790,-. Toeslag 1pk €250,-.

Inbegrepen:

✓ 9 overnachtingen in sfeervolle kleinschalige hotels in de stadscentra Vilnius, Riga en Tallinn
✓ 3 overnachtingen in een historisch hotel aan de mooie Lagune op de Koerse Schoorwal
✓ rechtstreekse vluchten Amsterdam - Vilnius en Tallinn – Amsterdam (incl. ruimbagage)
✓ entrées: Thomas Mann Museum Nida, Rundale Paleis Letland, Jugendstil Museum Riga
✓ parken entrees: Turaida Openlucht Museum, Nationaal Park Koerse Schoorwal
✓ muziekprogramma én het regelen van toegangskaarten Vilnius, Riga, Tallinn
✓ Nederlandstalige reisleiding Julia Ergaeva (eigenaar Art Nouveau Travel)
✓ lokale gidsen in Vilnius, Riga en Tallinn
✓ pont Klaipeda – Koerse Schoorwal
✓ alle excursies volgens programma
✓vervoer met luxe minibus

Niet inbegrepen:

✓bijdrage Garantiefonds GGTO € 7,50,- pp.
✓overige maaltijden en drankjes
✓muziekvoorstellingen
✓verzekeringen
✓fooien

Minimum aantal deelnemers: 8, maximum aantal deelnemers: 16
Mocht het minimum aantal personen niet gehaald worden, kan de reis toch plaatsvinden door verhoging van de reissom (afhankelijk aan het aantal met max. € 100,-).

Extra: tijdens de reis is het mogelijk om diverse muziekvoorstellingen (opera/ballet/kamermuziek/orgel/jazz etc.) bij te wonen. De definitieve concertagenda wordt nader bekend gemaakt aan de deelnemers en toegangskaarten kunnen worden geregeld.

✓ Geschiedenis, Architectuur, Muziek
✓ Afwisseling: pracht en praal van historische steden en rijkdom van ongerepte natuur
✓ VILNIUS: juwelen van Oost-Europese barok
✓ Koerse Schoorwal: uniek stukje Litouwen - rust, natuur, cultureel erfgoed
✓ RIGA: Hanzeverleden én Jugendstil 
✓ Jugendstil in hout in Jurmala: architectuur en zee
✓ Gauja Nationaal Park: Lets Zwitserland met kastelen van kruisridders
✓ TALLINN: middeleeuws sprookje aan de Oostzee
✓ Lahemaa Nationaal Park: het Land van de baaien
✓ Deskundige Nederlandse begeleiding en lokale stadsgidsen

JA, IK WIL MEER INFORMATIE OVER DEZE REIS

 

Om vanuit 4 verschillende ooghoeken de 3 staten in 12 dagen te kunnen ervaren en beleven vind ik een groot pluspunt.
Tot in de puntjes geregeld.
De begeleiding door Julia, afgewisseld door lokale gidsen was, voor zover ik het kon volgen, duidelijk en voldoende informatief. Julia is meer dan goed berekend voor haar taak en voert deze taak enthousiast en deskundig uit.

De Baltische Staten. De landen zijn nog jong. Hebben eindelijk, na eeuwen bezet te zijn geweest, voor de vrijheid kunnen kiezen en hebben dat ook duidelijk, Europese Unie en Euro, richting West Europa gedaan. Het land is als toeristische bestemming nog onbedorven; dat kan zo blijven. Het is zo de moeite waard. 

Frederik


Wat heb ik genoten! Prachtige cultuur en natuur! Ook kreeg de geschiedenis van deze landen meer gezicht! Bedankt voor je goede zorgen!

Gerrie


Het Balticum in een zin: "ingewikkelde geschiedenis, prachtige hoofdsteden, muzikale rijkdom, culturele tradities en ongerepte natuur". Zou het niet beter kunnen zeggen.  Toevoegingen m.b.t. jouw reizen:  lekkere (slow food) keuken en.. liefhebbers van de (beeldende) kunst(en) kunnen ook hun hart ophalen.

Op reis met Julia vond ik een heerlijke kennismaking met Balticum: een veelzijdig programma, maar ook met een goede balans in activiteiten en rust. Het was echt genieten. Ik vond je een uitstekende reisleidster, die aandacht had voor iedereen in de groep.  Jouw persoonlijke betrokkenheid en je levendige verhalen vond ik heel aantrekkelijk. 

Tine


De kern: het was een prachtige reis. Zowel wat we gezien, beleefd en gegeten hebben als wat betreft de reis en de reisgenoten. We hebben op een plezierige manier kennis gemaakt met drie landen in Europa, waar je –als je een beetje van geschiedenis en aardrijkskunde was – van had gehoord, maar waar je niet zoveel van wist. Belangrijke factor is natuurlijk de reisleiding, die voortdurend getuigt van de kennis en ervaring ‘van binnenuit’. Aangevuld met een voortdurende zorg  voor het vlot verlopen van de reis, het wegnemen van zorgen en het niet overvolle programma, hebben we dit als een genot ervaren.

De hotels zijn goed, de chauffeur en de bus goed; allemaal voor elkaar. De inhoudelijk sterke punten van deze reis zijn de drie hoofdsteden die – op zeer uiteenlopende manier – inzicht geven in bouwkundige en maatschappelijke ontwikkelingen van deze regio. Het is niet mogelijk om een rangorde in waardering aan te brengen. Vilnius, Riga en Tallinn hebben hun eigen sterkste punten. De mogelijkheden om in deze steden rond te kijken zouden wat ons betreft kunnen worden uitgebreid.

Gert Jan


Het was een hele leuke reis naar de Baltische Landen. De landen zijn heel anders dan de rest van Europa. Dankzij de uitstekende organisatie van Art Nouveau Travel hebben wij een mooie reis gehad.

Cees


Mijn verwachtingen naar de Baltische Landen waren behoorlijk hoog. Ik moet zegen “het was een fantastische reis”. Het is precies wat ik ervan verwacht had, maar Julia heeft er heel veel aan toegevoegd door haar ervaring en kennis over deze landen. Ik heb heel veel van geleerd en denk dat ik wellicht nog een keer terugga…absoluut!

Margriet


Ik zit te genieten op het vliegveld van Tallinn. Na een fantastische reis door de verschillende landen in de Baltische Staten. Veel verschillende volkeren met een enorme geschiedenis, waar we dankzij Julia heel veel van opgestoken hebben in 13 dagen.

Annemieke


Het was een reis met heel veel variatie. Ik heb het muziek heel mooi gevonden. Of het nu Jazz was in Riga of Russisch orthodox muziek in Tallinn, het was prachtig. Het was heerlijk om in de zee te zwemmen. We hebben gefietst met de groep. Er is zoveel variatie bij deze reis. Ik raad het aan. Ik wil nog zeggen dat het eten erg lekker was! 

Nancy

 

 

Heeft u interesse in deze reis naar de Baltische Landen? Heeft u andere vragen?  
U kunt ons mailen of bellen. Wij nemen dan z.s.m. contact met u op!
e-mail  : info@artnouveautravel.nl

mobiel : 06-27483700

JA, IK WIL MEER INFORMATIE OVER DEZE REIS